Bliv kontaktet

Bloggen

Lad os inspirere dig med det sidste nye indenfor HR, karrierecoaching og motivation!

Tidligere

Vis alle opslag

Næste

08 / 12 / 15

Har du købt årets julegaver til dine medarbejdere?

Jylepynten pryder gaderne, 2. søndag i advent er paseret og julen nærmer sig med hastige skridt. Måske, har du allerede købt familiens julegaver, men hvad med julegaven til medarbejderne?

Julegaver er en del af mange danske virksomheders kotume, og en post, som der skal afsættes budget til. En medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv i 2014 viste, at det gennemsnitlige beløb, som hver medarbejder fik julegaver for i 2014, typisk var mellem 400-750 kr. Undersøgelsen viste dog også, at 13% af de danske virksomheder, der deltog i undersøgelsen, ikke giver deres medarbejdere firmajulegaver.

Det kan selvfølgelig være svært at ramme hovedet på sømmet, når der skal købes julegaver til medarbejderne, og særligt hvis dine medarbejere differentierer i alder og køn. Mange store virksomheder har typisk en digital løsning, hvor de ansatte allerede tidligt i efteråret udfra et katalog, kan vælge deres egen gave. Det er selvfølgelig en løsning der giver god mening, men på den anden side, er vores erfaring, at det også kan være en løsning, som kan kede de medarbejdere, der har arbejdet i virksomheden i mange år.

Ifølge medlemsundersøgelsen fra Dansk Erhverv bestod den største andel af firmajulegaver i 2014 af en købmandskurv eller ting til boligen. Med disse to gaver kan man ramme et forholdsvist bredt spectrum af medarbejdere. Mon ikke, at det er den samme trend i år? Derudover viste undersøgelsen også, at en stor andel af gaverne består af vin samt gavekort. Trenden fra 2014 er stort set uændret, hvis man sammenligner med undersøgelsen fra 2013.

Virksomheder har hver især deres individuelle måder at give gaver på, hvadenten det er ”katalog-gaver” eller en flaske vin. Hvad har I valgt at gøre i år? Nedenfor beskrives, hvilke regler og love der er på området, som du skal forholde dig til, før du vover dig ud for at købe årets julegaver til dine medarbejder.

Regler og love på området

Før du køber julegaven, er det vigtigt at være opmærksom på reglerne omkring personalegoder, så det ikke ender med at blive en udgift for dine medarbejdere.

Ifølge SKAT kan medarbejderne, som en hovedregel modtage gaver og mindre personalegoder for op til 1.100kr./år skattefrit.

Dvs. hvis du i år vælger, at forære din medarbejder en julegave til 700 kr., så må din medarbejder højst have modtaget personalegoder for 400 kr tidligere på året for at undgå at medarbejderen bliver beskattet.

Holdes julegavens værdi på et maksimum beløb på 800 kr. kan medarbejderen aldrig komme til at betale skat af beløbet, da der er et fritholdt julegaveloft på 800 kr.

Såfremt du vælger at give gaver for mere end 1.100kr. pr. år pr. medarbejder, skal man som arbejdsgiver opgive beløbet til skat som en del af lønnen og dermed trække hele udgiften fra som en driftsomkostning.

Som tidligere nævnt, viste undersøgelsen fra Dansk Erhverv, at en stor del af virksomhederne giver deres medarbejder gavekort i julegave. Her er det vigtigt at understrege, at medarbejderen skal betale skat af gavekort, der kan byttes til kontanter. Denne gave tæller dog også som en del af bagatelgrænsen på de 1.100 kr/år for personalegoder.

 

Forhåbentlig gav det viden og inspiration til julegaverne, så hvis ikke allerede årets julegaver er købt vil vi ønske held og lykke herfra!

Del indlæg

Vil du vide mere?