Bliv kontaktet

Hvad siger vores kunder

Fokus på tydelige resultater

Olympus

Lederudviklingsforløb for tre nyudnævnte ledere

Olympus Danmark har haft tre nyudnævnte ledere på et udviklingsforløb, hvor indhold og timing af de enkelte moduler blev tilpasset til den aktuelle ledelsesmæssige situation, som deltagerne stod midt i.

"Forfremmelser bør bakkes op af handling og kvalifikations-opbyggende efteruddannelse"

Vi taler med Lars Rust, Country Manager for Olympus Danmark A/S og Bo Bollmann, Finance Manager for Olympus Danmark A/S.

Om baggrunden for at sende de tre ledere på kurset, siger Country Manager for Olympus Danmark A/S, Lars Rust.

”På nordisk plan har vi taget en beslutning om at støtte nye ledere, så de får en god start og en god ballast. Vi kender alle prisen på en forkert rekruttering, og hvor dyrt det er at have en leder, der ikke trives i lederrollen. Det er også velkendt, at medarbejdernes jobtilfredshed i høj grad afhænger af forholdet til deres nærmeste leder. Jo bedre ledere – jo mere tilfredse medarbejdere får du. Det er lederne, der sætter eksemplet. Det handler om egenskaber, holdninger, etik og moral. Så det er ikke kun den enkelte leder, vi investerer i. Indirekte investerer vi også i lederens medarbejdere. Så jeg tror på, det er en god investering, og jeg synes, at der en vigtig signalværdi i, at vi ikke kaster nye ledere ud på dybt vand, men at vi bakker op og støtter dem og ikke forventer, at de kan alt fra dag et.”

Finance Manager, Bo Bollmann, der er en af de tre nyudnævnte ledere.

”Jeg er glad for, at min arbejdsplads har tilbudt mig dette forløb. Det er ikke noget, man kan tage for givet. En ting er en forfremmelse, men det er rart, at det bakkes op af handling og kvalifikationsopbyggende efteruddannelse. Selvom jeg aldrig bliver færdigudlært som leder, har jeg fået et forspring og tilegnet mig en god ballast meget hurtigere, end det ellers ville have været muligt,”

Undervisningen er gennemført, så den har været så praktisk relevant som overhovedet muligt og kunnet overføres til dagligdagen.

”Vi har haft mange cases. Fx om den svære samtale, som var ekstra aktuel, da en af deltagerne desværre stod for at skulle opsige en medarbejder. Vi kørte samtalen igennem som et rollespil, hvor vi fik feedback og fikspunkter, vi kunne forholde os til. Vi var hele scenariet igennem, om hvordan vi skulle forholde os i forskellige situationer, og det har uden tvivl givet os en større tryghed”, siger Bo Bollmann

”Det handler ikke kun om at være leder. Der er også mange formelle ting, man skal vide, og derfor var vi også inde over personalejura, og selvom vi havde styr på det meste, var der nogle uklarheder, som vi blev klogere på. Det har været et inspirerende og varieret forløb, hvor Wise-konsulenterne har været dygtige, forretningsorienterede og empatiske, og de har skabt en atmosfære præget af tillid og trygge rammer, som er vigtig, når man i nogle situationer skal udlevere sig selv. Når jeg ser på dem nu, føler jeg, at de er vokset med opgaven. De påtager sig i højere grad lederrollen, hvor det, der tidligere ville virke skræmmende, er blevet mere naturligt. Resultatet er nogle mere modne og vidende ledere med en styrket værktøjskasse. De har et billede af deres rolle som leder og har med udgangspunkt i både teori og hands-on træning et godt grundlag for at udvikle sig i lederjobbet,” siger Lars Rust.

Olympus’ skræddersyede lederudviklingsforløb har bestået af 10 moduler, hvor ledelsesdisciplinerne er blevet trænet i en form, der direkte kunne overføres til dagligdagen. Forløbet vekslede mellem teoretiske input og konkrete øvelser – og med et klart fokus på, at deltagerne selv fik afprøvet metoder, modtog feedback, reflekterede og prøvede igen.

Mellem modulerne arbejder deltagerne med konkrete forhold i deres egen organisation med udgangspunkt i temaerne fra modulerne, samt temaer fra målafklaringen med nærmeste leder. Senest tre måneder efter forløbet gennemføres evaluering med fokus på læring samt effekt i deltagernes virksomhed og i deres daglige ledelse.

 
Modul Indhold
1-2 Lederrollen – Perspektiver på ledelsesbegrebet og lederrollen – Forventninger og ansvar i lederrollen – Autoritet og autenticitet som leder
2-3 Coaching og feedback – De forskellige roller i lederskabet – Samtaleguide – Coachingmodellen GROW – Feedbacktrappen
4-5 Ret og pligt i ansættelsesforholdet – Rettigheder og pligter som leder – Regler for ansættelse, advarsler, afskedigelser og sygdom
6-7 Medarbejdersamtaler – Ledelse og håndtering af vanskelige samtaler
8 Motivation og kommunikation – Lederens og medarbejdernes motivationsfaktorer – Motivation Factor Indicator – Skab mening for medarbejderne gennem dit lederskab
9 Forandringsledelse – Udgangspunkt i et forandringsprojekt i lederens egen gruppe – Principper for ledelse af forandringer – Lederens rolle i forandringer
10 Opsamling – Evaluering af det samlede forløb – Opfølgning på svære og udfordrende områder

 

Der har været tre Wise konsulenter på forløbet; Mads Juul Jørgensen, Per Birk Aabye og Michael Christiansen.

OLYMPUS koncernen blev grundlagt i Japan i 1919. I dag er OLYMPUS et førende navn inden for ”high-end” digitale kamaraer, mikroskoper, medicinske systemer samt inden for minimal invasiv kirurgi. Koncernens vigtigste produkter er kameraer, diktermaskiner, mikroskoper, operationsstuer samt endoskoper og instrumenter til hospitaler.

Olympus_side_alle (2)

”En ting er en forfremmelse, men det er rart, at det bakkes op af handling og kvalifikationsopbyggende efteruddannelse"

Bo Bollmann

Vil du vide mere?