Bliv kontaktet

Bloggen

Lad os inspirere dig med det sidste nye indenfor HR, karrierecoaching og motivation!

Tidligere

Vis alle opslag

Næste

02 / 02 / 16

Mangfoldig ledelse giver højere indtjening

Det er titlen på en rapport, som udkom for nyligt. Rapporten er lavet i samarbejde mellem servicegiganten ISS og Proacteur. Den er interessant fordi den ganske enkelt påviser at virksomheder med den mest mangfoldige ledelse i gennemsnit tjener 12,6 % point mere end virksomheder med lavest mangfoldighed i ledelsen. De mest mangfoldige virksomheder tjener også i gennemsnit 5,7 % point mere end deres konkurrenter.

 

Mangfoldighed er ikke et mål i sig selv

At man nu kan påvise sort på hvidt, at mangfoldighed faktisk betaler sig – sådan helt konkret i kroner og ører – gør, at man forhåbentlig også kan dreje fokus lidt væk fra de perspektiver, som nogle gange fylder lidt meget, og i en vis grad virker forstyrrende på arbejdet med mangfoldighed: at mangfoldighed skulle være et mål i sig selv, at mangfoldighed i ledelsen primært handler om et ’retfærdighedsperspektiv’, eller at mangfoldighed udelukkende handler om køn og etnicitet. Med mangfoldighed forstås også alder, uddannelsesbaggrund, anciennitet etc. Det er rigtigt at mangfoldighed BÅDE har en moralsk og en økonomisk dimension, men da det indtil nu ikke har været særlig meget dokumentation omkring det sidste, har det nogle gange været svært at få sat mangfoldighed på virksomhedens agenda.


Hvordan gør man?

Hvis man hører til dem, der nu føler sig overbevist om, at mangfoldighed i ledelsen nok betaler sig, og ikke kun med goodwill points, og gerne vil i gang med arbejdet, hvad gør man så?

Det er hårdt arbejde, men det er heldigvis primært benarbejde. Her er nogle gode råd:

 • Overblik.
  Skab overblik over hvordan det helt konkret står til i virksomheden.
 • Start i toppen.
  Uden topledelsens opbakning sker der garanteret ikke noget, og hvis man ikke har den nødvendige opbakning kan man lige så godt droppe hele projektet. Topledelsen får man i tale ved at være velforberedt og have sine argumenter på plads. Lav en business case med tørre tal, der tydeligt viser fordelene ved større diversitet i virksomheden, både på mellemlang og længere sigt. Brug både økonomiske – og goodwill argumenter, men husk at tal altid trumfer den gode vilje.
 • Etabler mål og strategi.
  Sæt realistiske mål. Hvis der i dag er 2% kvinder på toplederniveau, er det måske lidt urealistisk at forvente at opnå et mål på 40% om 2 år. Hvor ambitionsniveauet skal ligge er afhængig af både interne og eksterne faktorer. Hvor mange kvindelige ledere er der i pipelinen? Kan man rekruttere udefra? Hvilken branche opererer man i? (Fx viser ovennævnte rapport også, at medicinalindustrien har høj mangfoldighed i deres ledelser, mens det står sløjt til i mange andre brancher).
 • Identificer konkrete tiltag.
  Tag små skridt ad gangen. Høst de lavthængende frugter. Fx siver mange potentielle kvindelige ledere ud af pipelinen i forbindelse med barsel. Et lille men meget konkret tiltag er at instruere lederne i, hvordan man afholder en samtale inden kvinden går fra, midtvejs og igen når hun er tilbage. Rekrutteringsprocessen er et andet godt sted at starte. Mentorordninger skal ikke forstås som, at man skal sørge for en mentor af samme køn. Det kan tværtimod være en fordel med en mentorordning på tværs af køn, hvor en kvinde kan få et nyt perspektiv på sin karriereudvikling og de udfordringer der er. Mentorens rolle er også at give sin mentee større synlighed i virksomheden, på forskellige niveauer.
 • Kommunikationen.
  Tænk også en kommunikationsplan ind i strategien. Selvom man ikke arbejder i en kæmpe virksomhed med en kommunikationsafdeling til at hjælpe sig, skal man gøre sig nogle tanker omkring, hvordan man gerne vil kommunikere internt om projektet.
 • Fakta og tal.
  Sørg for at skaffe statistik og tørre tal der helt konkret viser, hvordan det står til med diversiteten i virksomheden – og løbende, hvordan arbejdet skrider frem.

Til sidst: vær ikke bange for at søge hjælp udefra. Besøg andre virksomheder og spørg ind til, hvad de har gjort for at fremme mangfoldighed i ledelsen, hvilke tiltag der virker, og hvilke tiltag der ikke virker. Opsøg forskellige grupper og netværk online, meld dig til konferencer og benyt lejligheden til at netværke.

Du kan også vælge at få hjælp udefra fx. fra en konsulent, der kan hjælpe med at rådgive omkring, hvad der ville fungere bedst i pågældende virksomhed. Uanset hvad du gør: det vigtigste er ikke at give op! Det er et langt sejt træk, men hvis man holder kursen, kan man måske glæde sig til, at man om få år vil tjene 5,7 %-point mere end konkurrenterne!

Hvis du ønsker at vide mere, så er du velkommen til at kontakte Wise Consulting på tlf: 3116 0205

Teksten er skrevet af Wise Konsulent, Jessica Panke Wagner

Del indlæg

Vil du vide mere?